DDCgroup Logo

BLOG: Onze highlights van MendixWorld 2021

27 september 2021

- door Maurice Gelden


Op 7, 8 en 9 september 2021 zijn we door het Mendix team weer bijgepraat over de laatste ontwikkelingen tijdens MendixWorld. Helaas voor het tweede jaar op een rij alleen online. Laten we hopen dat het volgend jaar weer mogelijk is om elkaar in een conference center op de beursvloer te ontmoeten.


We weten dat het met Mendix mogelijk is om in een ongekend tempo maatwerk applicaties te ontwikkelen. De nieuwste ontwikkelingen zijn erop gericht om nóg sneller tot het gewenste resultaat te komen door hergebruik. In het App services framework en via het Solutions platform is het mogelijk om componenten of zelfs hele applicaties ter beschikking te stellen aan andere Mendix gebruikers, die deze onderdelen kunnen aanpassen aan hun wensen en hergebruiken. Want ook al gaat het snel: waarom zou je iets ontwikkelen als het al eerder door een ander is ontwikkeld?

Een voorbeeld is het in het afgelopen jaar geïntroduceerde ISV model, dat het mogelijk maakt voor Vendors om oplossingen als flexibele SAAS oplossing aan te bieden aan klanten. De door DDC ontwikkelde tool voor Extra Work Requests tijdens Turnarounds (groot onderhoud) was één van de eerste oplossingen die onder dit ISV model via Siemens wordt aangeboden.

Je ziet het effect van de overname van Mendix door Siemens terug in de verdere ontwikkeling van functies die in de industriële automatisering van pas komen. Zaken als 3D visualisatie en communicatie met sensoren worden steeds sterker. In de traditionele mix van Business en Consumer gaan nu ook Sensoren en Agents een rol spelen. Denk aan automaten die automatisch een bestelling plaatsen wanneer de voorraad bijna op is. Ook in dergelijke toepassingen is Mendix nu perfect bruikbaar om snel en flexibel oplossingen te ontwikkelen. De nieuwe Machine Learning kit maakt het mogelijk om daarbij Machine Learning en AI toe te voegen.

Voor ons als ontwikkelaars is het goed om te zien dat ook onze belangrijkste tool, Mendix Studio Pro, steeds verder wordt ontwikkeld, met de dezer dagen niet te missen ‘dark mode’ en multi monitor support. Nog belangrijker is de verdere uitbreiding van Data Hub. Hierdoor kan data uit andere systemen eenvoudig in Mendix applicaties worden gebruikt, nu ook met de mogelijkheid om aanpassingen via dezelfde route terug te schrijven naar de bronsystemen.

Wil je meer weten? Het is nog niet te laat om een account aan te maken en de sessies van MendixWorld 2021 zelf online te bekijken: https://www.mendix.com/mendix-world/

Terug

Gerelateerd nieuws

  • Mendix en Betty Blocks zijn als Wordpress

    24 september 2018
    Bij DDC Deep Blue kiezen we graag de slimste oplossing om maatwerksoftware te ontwikkelen. Daarom gebruiken we sinds 2012 frameworks voor Rapid Application Development (RAD). Bij veel informatiesystemen is namelijk behoefte aan dezelfde functionaliteit: je wilt inloggen (hebt dus gebruikersbeheer nodig, stelt per gebruiker de rol en de rechten in) en vervolgens kan een gebruiker informatie zoeken, overzichten tonen, details inzien en informatie invoeren of aanpassen. En je wilt kunnen filteren, importeren en exporteren. Waarom zou je dat telkens opnieuw in een programmeertaal als Java of .Net op maat bouwen: inrichten in een RAD framework is dan veel makkelijker, sneller en stabieler. We zijn ooit begonnen met Relatics, maar inmiddels gebruiken we met name Mendix en Betty Blocks. Van beiden zijn we partner, en we kiezen in elk project voor het meest geschikte platform.Voor veel klanten is onduidelijk wat zo’n platform kan, en wat het verschil is met ‘gewoon’ programmeren. Je zou de opkomst van deze platforms (voor low-code of no-code software creation) kunnen vergelijken met de opkomst van WordPress en andere CMS software ruim 10 jaar geleden. Voor die tijd moest je over diepgaande kennis van HTML beschikken om een website te kunnen bouwen. Je typte de HTML code in, en als je dat bestand dan opende in een web browser verscheen de webpagina. Aanpassingen doorvoeren betekende HTML-code aanpassen. En alleen techneuten beheersten die kennis.Met de opkomst van CMS systemen (zoals WordPress en Drupal) werd het ook voor content beheerders mogelijk om zelf pagina’s en berichten toe te voegen, en zelfs om de opmaak van de site aan te passen. Een technische opleiding was niet meer nodig, je kon aanpassingen doen zonder een letter HTML te programmeren.De moderne RAD tools zoals Betty Blocks en Mendix hebben een vergelijkbaar effect: business consultants of zelfs eindgebruikers kunnen zelf een applicatie ontwikkelen, omdat daarvoor geen code (programmeertaal) meer nodig is. In een grafische (drag&drop) interface voer je het datamodel in, en stel je de schermen samen.Daarmee wordt softwareontwikkeling veel grijpbaarder voor degene die het ook gaat gebruiken. Een consultant van DDC Deep Blue kan samen met de klant de schermen en achterliggende logica bekijken, en direct aanpassingen doorvoeren. Daardoor kunnen nieuwe applicaties niet alleen veel sneller worden gebouwd, ze sluiten over het algemeen ook nog beter aan bij de eisen en wensen van de klant. ![2c5237a9f0d63a26bf9485229a53161d-datamodel.png](/uploads/2c5237a9f0d63a26bf9485229a53161d_datamodel_c29321f549.png) Wilt u meer weten over de mogelijkheden die Mendix en Betty Blocks kunnen bieden? Neem dan nu contact met ons op voor een vrijblijvende kennismaking.
    Lees meer
  • Op zoek naar Excel Sheets

    14 januari 2019
    Excel: één van de meest succesvolle Office toepassingen ter wereld. Logisch ook: eenvoudig in gebruik, en de software biedt ook de meer ervaren gebruikers mogelijkheden om informatie op de voor hen beste manier te tonen en bewerken. Excel heeft echter belangrijke beperkingen, en inmiddels zijn er tools beschikbaar die veel beter geschikt zijn voor beheer van bedrijfsinformatie. Hieronder leest u meer over de mogelijkheden. Excel en RAD tools hebben overeenkomstenEr zijn veel overeenkomsten tussen Excel en de moderne RAD (Rapid Application Development) tools die wij veel gebruiken (Betty Blocks en Mendix). Al deze producten bieden de gebruikers de mogelijkheid om: Eenvoudig informatie vast te leggen, en daarbij zelf te bepalen wélke informatie (velden, relaties) van belang is; Snel te zoeken/vinden in de opgeslagen gegevens; Eerder vastgelegde informatie te bewerken; Automatisch berekeningen te laten uitvoeren op de ingevoerde informatie; Informatie te delen met anderen; Knoppen/functies toe te voegen om bepaalde taken te automatiseren. Omdat Excel op de meeste computers standaard aanwezig is, is het verleidelijk voor medewerkers in organisaties om zelf met Excel van start te gaan als er behoefte is aan het vastleggen van informatie. De flexibiliteit van Excel maakt dat de sheets vervolgens vaak groeien en worden voorzien van allerlei slimme logica en functies. Hartstikke mooi: zo ontstaan de citizen developers waar RAD leveranciers het graag over hebben. Maar RAD tools als Betty Blocks bieden meerMaar op enig moment loop je dan tegen de grenzen van een tool als Excel aan. Inmiddels zijn processen ingericht rondom de Excel sheet en heeft de verzamelde informatie een grote waarde voor het bedrijf. Dat is het moment dat wordt rondgekeken naar een alternatief. Betty Blocks blijkt dan een heel goede oplossing te zijn, omdat het onder andere op de volgende aspecten een oplossing biedt: Onderscheid tussen ontwikkelaars en gebruikers; Gebruiksvriendelijke user interface; Kan goed omgaan met grote hoeveelheden data; Alle gebruikers hebben toegang tot één centrale versie van de gegevens (geen kopieën met kans op verschillen); Ondersteuning van rollen en goed instelbare rechten per gebruiker; Mogelijkheden tot uitbreiding (met functies als SMS alerts, rapportage naar PDF, Emails versturen, etc). Demo?Wij zijn ervan overtuigd dat er nog heel veel bedrijven zijn die informatie in Excel sheets vastleggen, en waarbij die sheets een belangrijke rol spelen in hun bedrijfsprocessen. We komen graag met hen in contact. In een vrijblijvende demonstratie tonen we de voordelen van de overstap naar een platform als Betty Blocks (of Mendix). En indien gewenst kunnen we vervolgens in een dag waarschijnlijk al een eerste werkende versie van de applicatie opleveren.Kent u bedrijven waar dit speelt? Laat het ons weten. Dank!
    Lees meer
  • Low-Code en No-Code Congres

    27 augustus 2019
    Op 6 november 2019 organiseert Heliview het eerste Low-code en No-code congres in Nederland. Aangezien DDC zowel Code, Low-Code als No-code toepassingen ontwikkelt, zijn we partner van dit congres. We zullen aanwezig zijn met een stand om de bezoekers te vertellen over de mogelijkheden van Low-code en No-code. De focus ligt deze dag bij ons op Mendix: Mendix heeft ervoor gekozen om ons die dag te ondersteunen op de stand.Overweegt jouw organisatie om Rapid Application Development toe te gaan passen, en wil je in één dag de verschillende mogelijkheden bekijken, neem dan contact met ons op. Meer informatie over de beurs is te vinden op de Beurs-site van Heliview. De beurs vindt plaats in het Feijenoord stadion in Rotterdam, op woensdag 6 november.
    Lees meer